Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Τι γνωρίζετε για το κεφίρ;

Στο ανθρώπινο σώμα κατοικούν δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί οι οποίοι επιδρούν στον οργανισμό ρυθμίζοντας το σάκχαρο αίματος, επηρεάζοντας το μεταβολισμό, και το σωματικό μας βάρος. To σύνολο των μικροοργανισμών που περιέχεται φυσιολογικά στο σώμα κάθε ανθρώπου, ονομάζεται φυσιολογική μικροχλωρίδα ή μικροβίωμα. 

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του 2006, ο μικροβιολόγος-ανοσολόγος Peter Turnbaugh και οι συνεργάτες του, έλαβαν δείγμα από το εντερικό μικροβίωμα  παχύσαρκων και υπέρβαρων ποντικιών και το εναπόθεσαν σε ποντίκια με φυσιολογικό βάρος, θέλοντας να ερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ εντερικού μικρωβιώματος και παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε πάροδο μόλις τριών μηνών, τα ποντίκια αύξησαν σημαντικά το σωματικό τους βάρος, το οποίο συνοδεύτηκε και από αύξηση σωματικού λίπους. Παρόλο που οι έρευνες για τη σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και μικροβιώματος είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, υπάρχει ευρεία βιβλιογραφική αναφορά σχετικά με γενικότερες θετικές επιδράσεις του μικροβιώματος στον οργανισμό.   

Πώς όμως μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να έχουμε ένα γερό και ποικιλόμορφο μικροβίωμα; Η απάντηση είναι απλή: καταναλώστε ποικιλία τροφίμων από όλες τις τροφικές ομάδες, καθώς και τρόφιμα με μικροοργανισμούς, γνωστά και ως προβιοτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου τροφίμου αποτελεί το κεφίρ. Παράγεται από διάφορα είδη γάλακτος, αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο, ακόμη και από γάλα καρύδας και ρυζιού. Το εκάστοτε είδος γάλακτος ζυμώνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ, που περιέχουν βακτήρια γαλακτικού οξέος, μαγιά και πολυσακχαρίτες. Κατά την παραμονή των κόκκων κεφίρ μέσα στο γάλα, διάφορες ενζυμικές ζυμώσεις λαμβάνουν χώρα και το γάλα ενισχύεται με νέες, υγιής αποικίες μικροοργανισμών. Το αποτέλεσμα είναι ένα παχύρρευστο γαλακτοκομικό ποτό, ελαφρώς πικάντικο, παρόμοιο σε υφή και γεύση με το γιαούρτι. Το κεφίρ αποτελεί μία καταπληκτική επιλογή για την ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας, προσφέροντας ποικίλες θετικές ιδιότητες στον οργανισμό.

Από διατροφικής πλευράς, αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, περιέχοντας 8-11 γρ. ανά φλιτζάνι, ιδανικό για ανθρώπους με έντονη φυσική δραστηριότητα, παιδιά και εφήβους στην ανάπτυξη, καθώς και άτομα σε προγράμματα απώλειας βάρους για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Επίσης, περιέχει ένα εύρος βιταμινών, με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και D. Επιπρόσθετα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, δύο σημαντικά μέταλλα για την ευρύτερη υγεία του νευρικού συστήματος. Τέλος, σε αντίθεση με το γιαούρτι, περιέχει κάποιους διαφορετικούς ευεργετικούς στο έντερο μικροοργανισμούς, όπως αυτούς του γένους Lactobacillus Καυκάσου, ποικιλίες στρεπτόκοκκου, σακχαρομύκητες κ.α. Έτσι, ενισχύεται το έντερο με πλήθος διαφορετικών μικροοργανισμών, συντελώντας και στη σύνθεση των βιταμινών Κ και Β12, των οποίων η σύνθεση λαμβάνει χώρα εντός του εντερικού αυλού. 

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.