Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Συνταγές για vegan γεύματα

Συνταγές για vegan γεύματα

Η ωμοφαγία μπορεί εκτός από υγιεινή και θρεπτική να γίνει και πολύ νόστιμη! Εμείς σας δίνουμε δύο ιδέες για να ετοιμάσετε ένα υπέροχο vegan γεύμα: ζυμαρικά από κινόα με pesto και falafel wellness. Η επιλογή δική σας.

Ζυμαρικά από κινόα με pesto

Υλικά για τo pesto:

  • 1 φλ. φύλλα βασιλικού
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο κολοκύθι (συμπιεσμένο ώστε να αφαιρεθεί επαρκώς η υγρασία και να μην χαλάσει τo pesto)
  • 2 κ. σ. καθαρισμένους ηλιόσπορους
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. φυσικό χυμό λεμόνι
  • ½ κ γλυκού αλάτι Ιμαλάϊων
  • Μαύρο πιπέρι

 Υλικά για τα ζυμαρικά:

  • 45 g ωμά ζυμαρικά quinoa
  • Ελαφρώς αλατισμένο νερό για βράσιμο

 Συνταγή για το pesto:

  • Μέσα σε ένα μίξερ αναδεύστε τον βασιλικό, τα κομμάτια κολοκυθιού, τους ηλιόσπορους, το σκόρδο και ¼ φλ. ελαιόλαδο. Αναδεύουμε για περίπου 15’’.
  • Προσθέτουμε στο μίγμα την παρμεζάνα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Έχοντας ξανά σε λειτουργία το μίξερ (και ενώ ανακατεύει) προσθέτουμε το υπόλοιπο ¼ ελαιόλαδου και αφήνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά.

 Για να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά από κινόα:

  • Ακολουθούμε το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία, μέχρι να γίνουν al dente.
  • Προσθέτουμε στα ζυμαρικά το pesto και γαρνίρουμε με τους καθαρισμένους ηλιόσπορους.

 

Falafel Wellness

Υλικά:

· 1,5 φλ. (300 g) ξηρά ρεβίθια
· 1/2 φλ. (30 g) ψιλοκομμένο μαϊντανό
· 1/2 φλ. (80 g) ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι
· 7 σκελίδες σκόρδο (~ 21 g)
· 2 κ.σ. (12 γρ.) αλεύρι
· 1,5 κ.γ. αλάτι
· 1 κ.γ. κύμινο (7 g)
· Λίγο φρέσκο αλεσμένο κάρδαμο
· 1 κ.γ. κόλιανδρο
· Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Συνταγή:

1) Ξεπλύνετε τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι και βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλύψτε τα με λίγο νερό και βράστε σε υψηλή θερμοκρασία για 3’-4’. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την από το μάτι της κουζίνας και αφήστε να ‘’κάτσει’’ για 1 ώρα, ενώ η κατσαρόλα είναι κλεισμένη με το καπάκι. Τέλος, αποστραγγίστε και ξεπλύνετε ελαφρά τα ρεβίθια και στεγνώστε καλά.
2) Στο μεταξύ, βάλτε μαϊντανό, κρεμμύδι και σκόρδο σε ένα μίξερ και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε το μίγμα  στην άκρη.
3) Μόλις τα ρεβίθια κρυώσουν και στεγνώσουν, προσθέστε τα στον επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με το αλεύρι, το αλάτι, το κύμινο, το κάρδαμο, τον κόλιανδρο και το καγιέν (προαιρετικά). Ανακατέψτε καλά, για 2’-3’ ώστε να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα μπαχαρικά και τα βότανα και να προκύψει μια πάστα με πολύ μικρά κομμάτια από ρεβίθια και βότανα.
4) Καλύψτε το μίγμα και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να γίνουν πιο σταθερές οι γεύσεις και η υφή.
5) Μόλις κρυώσει το μίγμα, ανακατέψτε με 1,5 κ. σ. αλεύρι και σχηματίστε με τα χέρια σας μικρούς δίσκους. Αν το μίγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι, ενώ αν διαλύεται εύκολα μπορεί να χρειάζεται λίγο ακόμα ανάδευση.
6) Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C.  
7) Μεταφέρετε τις μπάλες falafel σε ένα φύλλο ψησίματος και πιέστε ελαφρώς δημιουργώντας δισκία πάχους περίπου 1,5 εκ. Αν σπάσουν κατά τη διαδικασία αυτή, ξανά φορμάρετε και επαναλάβετε.
8) Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο σε καθένα από τα δισκία.  
9) Ψήστε για 25’-30’ αναποδογυρίζοντας τα falafel στη διάρκεια.
10)  Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα, τα falafel πρέπει να είναι χρυσοκαστανά και στις δύο πλευρές και ξηρά στην αφή.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.