Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Συμβάλλει η νηστεία στην απώλεια βάρους;

Η νηστεία δεν αποτελεί μέθοδο δίαιτας αδυνατίσματος, αλλά μία άριστη μέθοδο αποτοξίνωσης του οργανισμού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρά την αποχή από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και λαδιού δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση άλλων τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως το ψωμί και οι ξηροί καρποί. Η ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε καθορίζει αν η νηστεία θα συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Το βέβαιο είναι ότι το διαιτολόγιο κατά την περίοδο της νηστείας μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένο, χωρίς καμία διατροφική ανεπάρκεια, εφόσον λάβει υπόψη όλες τις εναλλακτικές πηγές θρεπτικών συστατικών. 

Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, π.χ. κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αβγά, και η κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η αποχή από ζωικά προϊόντα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αν εξαιρέσουμε τις αυστηρές νηστείες (μόνο λαχανικά, όχι λάδι), κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες. Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου, που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα, συμβάλλει στην αποτοξίνωση και ως εκ τούτου στη βελτίωση της υγείας μας. Ωστόσο, η μη κατανάλωση ψαριού, μειώνει την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων, και πιο συγκεκριμένα του DHA και του EPA, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής ανάπτυξης και η έλλειψή τους προκαλεί νευρικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γρ./μέρα με μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη 30 γραμ./μέρα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γρ./μέρα. Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης, με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου), θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες, φλαβονοειδείς ουσίες και βιταμίνες, που είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης λόγω μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Σε παρατεταμένη νηστεία παρατηρείται χαμηλή συγκέντρωση  στο αίμα των εξής τριών στοιχείων: σίδηρου, Β12 και φυλλικού οξέως. Έτσι, ειδικότερα όσοι νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία, θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια, δημητριακά και θαλασσινά. Τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους κατά τη νηστεία και η ταυτόχρονη κατανάλωση μονοακόρεστου (καλού) λίπους από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς, συντελεί στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αναμφίβολα λοιπόν, όταν η νηστεία γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν η νηστεία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ο οργανισμός στερείται ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Η μόνη ίσως ανησυχία σχετικά με το νηστίσιμο διαιτολόγιο αφορά στην κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο και σίδηρο. Για αυτό το λόγο τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες σε γαλουχία δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αν το κάνουν θα πρέπει να συμβουλεύονται ένα γιατρό ή διαιτολόγο. 

Tips

Πηγές ασβεστίου: ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπάμιες, χαλβάς, σουσάμι, γάλα σόγιας.
Πηγές σιδήρου: όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και θαλασσινά.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.