SYMMETRIA®
Η επιστημονική εξήγηση γιατί τo άγχος μας παχαίνει
Του Ντάνιελ Καψή, κλινικού διαιτολόγου- αθλητικού διατροφολόγου
Το άγχος μας παχαίνει και φαίνεται να υπάρχουν απτές αποδείξεις. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή τείνουμε να τρώμε λιγότερο υγιεινά όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, αλλά και επειδή το άγχος φαίνεται να μειώνει το μεταβολισμό του ανθρώπου. Οι ερευνητές στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με αυτό στo Biological Psychiatry.
Οι ερευνητές έδωσαν σε 58 γυναίκες, κατά μέσο όρο ηλικίας 53 ετών, γεύματα αποτελούμενα από 60 γρ. λίπους, 59 γρ. υδατάνθρακες και 36 γρ. πρωτεΐνης. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τις ενεργειακές δαπάνες των γυναικών και τις τιμές του αίματος τους, για έξι ώρες. Μισές από τις συμμετέχουσες διένυαν μια περίοδο υψηλού άγχους. Μετά το γεύμα, ο ρυθμός οξείδωσης λίπους αυξήθηκε σταδιακά, με την αύξηση αυτή να είναι λιγότερο γρήγορη στις γυναίκες που είχαν άγχος στη ζωή τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως το άγχος δεν μας επιτρέπει να μεταβολίσουμε αποδοτικά τα λίπη που λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν άγχος, είχαν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους μετά το φαγητό. Τέλος, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός κατά βάση αυξάνει μετά το πέρας του γεύματος, με το ρυθμό να πέφτει κάποιες ώρες αργότερα. Η μείωση της ενεργειακής δαπάνης ήταν ταχύτερη στις γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν περιστατικό άγχους την προηγούμενη μέρα. Όλες αυτές οι παράμετροι σε μια μεμονωμένη ημέρα σαφώς και δεν έχουν κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στον οργανισμό. Όμως μακροπρόθεσμα, σαφώς το άγχος μπορεί να εξηγήσει και να αποτελέσει πιθανή αιτία σε μια αύξηση βάρους, όταν όλες οι υπόλοιπες παράμετροι φυσικής δραστηριότητας και διατροφής δεν αλλάξουν.
Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;
ΕΓΓΡΑΦΗ
για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.