Minimum Intervention, Maximum Effect®

SYMMETRIA®

BLOG

Food for thought

Υπάρχει «τροφή για σκέψη» ή τροφή που ενισχύει τη σκέψη; Η σχέση διατροφής και εγκεφαλικής λειτουργίας αποτελεί πλέον ένα ευρύ πεδίο έρευνας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως τα λιπαρά -αμινοξέα, βιταμίνες, αλλά και όλων των ειδών οι υδατάνθρακες- επηρεάζουν έντονα τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Από τη μία τα λιπαρά αποτελούν δομικά στοιχεία των νευρικών κυττάρων, ενώ φαίνεται ότι η αναλογία κορεσμένου και ακόρεστου λίπους στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει αρκετά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα ψάρια, το λιναρόσπορο και τα καρύδια, ενισχύουν τη μνήμη, συμβάλλουν στην καλύτερη πνευματική λειτουργία και στην πρόληψη της κατάθλιψης. Επίσης, οι υδατάνθρακες , δηλαδή το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, το μέλι και τα γαλακτοκομικά, ρυθμίζουν την έκκριση σεροτονίνης, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Αυτό για το οποίο είμαστε επίσης βέβαιοι είναι ότι το μυαλό μας χρειάζεται αρκετή ενέργεια, καθώς χρησιμοποιεί σχεδόν το 1/5 των θερμίδων του μεταβολισμού μας. Όσο εξελίσσουμε τις γνώσεις μας, τόσο αναδύονται απορίες και σκέψεις για τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σήμερα πραγματοποιούνται αρκετές μελέτες που βασίζονται στη σύγκριση μεταξύ δύο ομάδων ανθρώπων: αυτούς που καταναλώνουν ένα τρόφιμο σε συγκεκριμένες ποσότητες και αυτούς που δεν το περιλαμβάνουν καθόλου στη διατροφή τους. Αρκετές τέτοιες έρευνες έχουν εξετάσει τρόφιμα όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τη σοκολάτα, το κακάο και το τσάι και έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου και στην ενίσχυση της μνήμης και της μάθησης. Προφανώς όμως, αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν παρόμοια προέλευση ή γεύση. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι αποτελούν καλές πηγές φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή είναι συστατικά των φρούτων, των λαχανικών, της σόγιας, των δημητριακών, του τσαγιού και του κρασιού. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι τα φλαβονοειδή δρουν ευεργετικά στον εγκέφαλό μας λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης. Ο οργανισμός μας όμως απορροφά μόνο μικρές ποσότητες φλαβονοειδών, κάτι που αναδεικνύει ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί δράσης αυτών των ουσιών στις γνωστικές λειτουργίες.

Αρχικά, αλληλεπιδρούν με σημαντικά βιοχημικά μονοπάτια που είναι υπεύθυνα για την μετάδοση νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο. Παράλληλα, ενισχύουν την αιμάτωση του εγκεφάλου, κάτι που οδηγεί στην αύξηση αιμοφόρων αγγείων και στην ενίσχυση των νευρώνων του Ιππόκαμπου, δηλαδή της δομής του εγκεφάλου που αφορά την μακροπρόθεσμη μνήμη και τη μάθηση. Τέλος, η αντιοξειδωτική τους δράση μειώνει τον αριθμό των ελευθέρων ριζών και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Εντάξτε τρόφιμα όπως τα μούρα, τα σταφύλια, το κακάο, η σοκολάτα και το τσάι στη διατροφή σας, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η άνοια, καθυστερούν την γήρανση του μυαλού, και μπορούν να βελτιώσουν αρκετά την μνήμη και τις δεξιότητες σας.

Σας αρέσει το περιεχόμενο μας;

ΕΓΓΡΑΦΗ

για να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα, συνεργασίες, προσφορές, νέα πρωτόκολλα και προϊόντα της SYMMETRIA

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Χρήσης της Google.